Fresh Lychees

Have you tried fresh lychees? Yesterday, I bought some from Pasar Tani in my office. And the taste? Hmmmm… Not bad…. Of course it wasn’t as sweet as the canned one. But, for a first timer like me, still I consider it was ok for the price of RM5/kilos. Nice! 😀

Image207

Talking about that lychee, I also bought lots of food yesterday for my brekky, lunch and tea. No need to be mentioned the list ok! Seriously a lot! And not to be forgotten, the “MILO kotak”! Hahhahhaha…..

After been so struggling for quite a while having that “no appetite” syndrome, I realized that these few days my appetite now are getting better. Yesterday and today, surprisingly, I could eat rice rather than keep eating pasta/spaghetti or pizza or whatever non-rice based food. But sadly, I still couldn’t stand the oily and reddish “lauk-pauk”. So, I’m now in mode of Nasi Ayam 😀 Especially Nasi Ayam at Giant Permata’s food court. Slrrrpppp!!!! So yummy mummy! Let’s see how long will this addiction lasts….

Hmmmm… can’t wait for this Sunday to come… I and hubby will be attending cik Czah’s wedding at Kuala Lipis. Ouhhhh… I’m so excited!!!! Excited to gather with my ex-UTM friends… And of course, excited to see the bride and the groom…Ahhhhhh!!!! Wait for us to come Kuala Lipis! 😎

MILO kotak kurang manis satuuuuu!!!

Malam tadi, patutnya sia dengan hubby menghadiri satu wedding di KGPA. Siap-siap bungkus hadiah, sia pulak tiba-tiba rasa ndak sedap badan… Macam mau muntah.. Satu kali, uweeeekkkkkk!!!!! Puas dapat muntah! Kluar segala nasi lemak makcik Temah yang dimakan pagi tadi.. memang confirmlah sia belum boleh makan lauk-pauk yang warna merah ni… Hmmmm… Lepas ni, jeraklah mau makan sudah yang kaler2 merah ni.. Nampak gayanya, tunggu lepas beranaklah….

Memandangkan sudah lambat dan ndak jadi ke wedding tu, sia dengan hubby keluar makan di warung western kegemaran kami jak di AU2. Dan seperti biasa, kami dua-dua orang order lamb chop…

Image203

Dan diserikan lagi dengan air tembikai gelas besar…

Image201

Blllllllrrrrppppp! Kenyang yang amat! Habis satu gelas air tembikai tuh sia kasi setel!

Lepas kenyang, sia dengan hubby pigi shopping barang dapur sikit di Jusco Setiawangsa (sebelah jak dengan gerai tuh pun). Sedang-sedang shopping, mata sia dengan hubby terbeliak! Hah! 😯 RM6.29 sahaja?! Oh tidak!!!!!! Selalu harganya dalam RM8.49…. Sia pandang hubby, hubby pandang sia…

Sia: Nak ambik berapa banyak ni bang? 🙄
Hubby: Ntah… Amik 2? 😕
Sia: Hmmmm… Amik 3 lah… (Padahal dalam hati “Amik banyak2 boleh ndak?”)
Hubby: Hmmm… Alang-alang amik 4 trus ah….. Eh! Amik 5 lah… Ni pun belum tentu cukup… ok?
Sia: Ok aje! 😀

Apa yang kami gaduhkan? Ni diaaaaa…….

IMGP2322

Kan penuh 1 peti sejuk tuh… Puas hati! Hohohhoohohohoho……. Ndak boleh hidup wooo tanpa ini barang kebelakangan ni… Patutlah sia suka shop di Jusco kan? :mrgreen: (Alasan!) Pssstttt. Sudah dapat 30 kotak tuh pun lokek lagi mau kasi hubby pow… Ish! Ish! Ish! Tamak betul mama nih…. mama mau membesar bagai juara maaaaa 😛

Ketagihan Pizza Hut

Aktiviti hujung minggu? Ndak banyak pun selain shopping barang baby sikit dan shopping air MILO kotak mama baby… ehehhehe… Seriius wei! Sia kebelakangan ni memang ndak ada selera mau makan nasi. Mungkin sebab sia ndak boleh tahan bau lauk-pauk yang berminyak tu… Lama betul rasanya ndak menjamah nasi. Nasib baik ada air MILO… Jadinya, bolehlah kamu orang bayangkan berapa banyak air MILO yang sia minum dalam sehari kan? Tambah energy sebab ndak makan nasik lah… Ditambah pulak, sia langsung ndak lalu jugak minum air kosong, kecuali masa makan ubat-ubatan mengandung tuh. Tuh pun, dalam setengah gelas jaklah paling lebih pun dalam sehari.

Untuk tengahari dan malam, sia hanya terbayang-bayang European Sensation menu di Pizza Hut tuh jak. Samada French Creamy Chicken Spaghetti atau Cheezy Lava Stuff Crust Pizza. Aduyai! Yummy yang amat! Orang sekeliling yang tengok sia asyik makan menu ni pun sudah naik muak menengok mungkin. Macam ndak percaya pun ada tengok sia belum pandai-pandai bosan dengan menu-menu ni. Percayalah! Sedapppp!!! Hubby sia? Layankan jaklah daripada dia pulakk kena fikir mau kasi bininya ni makan apa kan?

Hmmm… Bapak mertua sia baru dapat khidmat cemerlang ni… Menunggu jak masa mau belanja anak-anaknya makan ni… Patutkah sia cadangkan ke Pizza Hut? 😆

Cakap pasal makan-makan ni, teringat pulak hari Sabtu hari tu sia temankan hubby pigi makan di Nasi Lemak Antarabangsa cawangan baru di Jusco Setiawangsa. Uish! Mahal mau mampus! Nasi lemak kosong jak, RM2.95. Ayam goreng seketul, RM4.95. Milo Ais, RM3.55 (sudahlah cair gilak!). Sia pulak, mencubalah Choc Cake with Ice cream, RM… Memanglah ndak berbaloi dengan rasanya yang ndak seberapa tuh. Berapa bungkus nasi lemak ayam + paru + serunding daging Makcik Temah boleh dapat tuh! (nota: nasi lemak kegemaran keluarga sebelah mertua sia. Memang sedap dan murah!) Sorry lah kepada peminat-peminat restoran ni. Sia memang ndak puas hatilah dengan harga makanan dan kualiti makanan di restoran ni! Macam ndak ada harapan jak kami akan berkunjung lagi ke restoran ni.

Nasi lemak

Nasi lemak

Milo Ais tercair yang pernah sia minum!

Milo Ais tercair yang pernah sia minum!

Choc cake paling ndak berkualiti pernah sia makan!

Choc cake paling ndak berkualiti pernah sia makan!

Ah! cukup-cukuplah cerita pasal ke “ndakbest” an Nasi Lemak Antarabangsa ni. cerita pasal termos pulak. ngeeee….

Ingat ndak hari tuh sia ada cakap dalam entry yang lepas termos yang baru kami beli sudah meletup? Hah! Malam tadi kami beli yang baru punya.. Siap beli 2 lagi.. Satu untuk baby, satu untuk mama baby.. Beli yang stainless steel vacuum flask. Jerak (serik) beli yang conventional type. Takut meletup lagi sekali. Puas hati! Cantik pun cantik, sleek pun sleek!

Merah untuk mama baby, dark blue untuk baby. Ayah baby? Share dengan mama jaklah ya Ayah! :mrgreen:

Merah untuk mama baby, dark blue untuk baby. Ayah baby? Share dengan mama jaklah ya Ayah! :mrgreen:

p/s (utk Puan Nozie): Alhamdulillah akak dah khatam beli barang2 baby. Nanti ada masa akak buat satu entry khas untuk tatapan Nozie k!

Food photos

I dedicated this entry specially for mak buyung, Nozie.. ehehhehe… Since she wanted to see a food photos that day, here we are dear 😀 Enjoy k!

This one is ABC from Teppanyaki at Midvalley.. The taste? Oklah…

image1361

Next photo is toasted bread with ice cream from Bangi Kopitiam at Taman Melawati. The verdict? I likeeeee! I had it 2 times already 😀

rotation-of-image139

Next 2 photos were from Bugis Kopitiam located in Pandan Indah.

Bugis street fruit ABC. The bowl for this ABC was really huge! I think, you could share it for 3 peoples… The taste? Better than the one from Teppanyaki, and worth it with the price!

rotation-of-image178

I dont remember the name for this menu. All I know is, it tastes soooo good! 😆 Yummy!

rotation-of-image177

Enough with the sweet dishes, now we turn to western food photos… For the second time after our small reunion at KLCC that day with cik Suhai and Puan Mastur, I and PUan Dongan again went to San Francisco Steakhouse. This time, the venue was in Midvalley (our fav. place for our Friday lunch’s outing).

I had this Alfredo pasta (very nice!),

image179

while Puan Dongan had this Macaroni….

image180

And now, this is my latest addiction…. Jeng jeng jeng…..

image182

Capati! From one of the capati shop at Jalan Tuanku Abdul Rahman (behind Maya silkhouse). The taste? Seriously nice! Until, almost everyday recently I rather let myself to be arrived at office a bit let than miss this capati for my breakfast…. (p/s: dongan ko jangan sengih2 hah!) 😆 Im sorry boss! I just couldnt resist the temptation of this new addiction!

Makanan daripada Tawau

2 hari lepas merupakan hari terakhir adik lelaki sia kerja part time di KFC One U. Jadinya, kemarin petang, adik sia sudah balik ke rumah kakaknya sementara tunggu mau mendaftar untuk sem 2 di UniKL pada 7hb ni.

Disebabkan kakaknya punyalah rajin memasak, sebagai dinner, kami ke Jusco Wangsa Maju makan Nandos lagi! Hahhahhha… ya! Nandos lagik! Ini melayan orang preggy punya pasal la ni… Slrrrrrp!

Lebih kurang dekat jam 11 malam, sia dengan hubby ke KL Sentral, ambil bapak sia yang baru sampai dari Tawau (nota: bapak sia ni sangatlah independent sampai setiap kali sampai dari Tawau, mesti dia akan naik bas dari LCCT jak dan suruh kami ambil di KL Sentral. Ndak mau menyusahkan anak-anak la katanya, kecuali barangnya terlalu banyak dan ndak larat mau angkat. Itulah bapak sia. Adik lelaki sia pun mewarisi perangainya, sangat independent dalam banyak hal. Memang kagum! Ndak macam sia dengan adik perempuan sia, manja!)

Bila bapak sia datang dari kampong macam ni, mestilah banyak barang makanan yang dibawak kan? Hehehhehehehe….. memang banyak! Ni hasil kerjasama antara mamak, bapak dengan adik perempuan sia la ni (nota: ini pun sebab ndak pesan macam-macam. Kalau pesan macam-macam, bolehlah bayangkan betapa banyaknya barang yang bapak sia perlu bawak kan?)

Antara makanannya:

Amplang (Kudap-kudapan wajib untuk adik lelaki sia la ni!)

Amplang (Kudap-kudapan wajib untuk adik lelaki sia la ni!)

Kudap-kudapan jugak (ndak ingat namanya apa la)

Kudap-kudapan jugak (ndak ingat namanya apa la)

Mi Goreng segera kegemaran adik jugak! (kakak tumpang sekaki la =) )

Mi Goreng segera kegemaran adik jugak! (kakak tumpang sekaki la =) )

Keropok ikan-belum goreng lagi tu (sedap makan dengan gado-gado ni!)

Keropok ikan-belum goreng lagi tu (sedap makan dengan gado-gado ni!)

kuih sawalla (yang macam cek mek molek tu) dan kuih pisang belanda (ni fav kawan2 sia yang datang kawin sia di Tawau dulu ni, especially Anis! Memang yummy beb!)

kuih sawalla (yang macam cek mek molek tu) dan kuih pisang belanda (ni fav kawan2 sia yang datang kawin sia di Tawau dulu ni, especially Anis! Memang yummy beb!)

sayap (kepak) goreng dan perkedel (begedil) jagung. Sedap woooo!

sayap (kepak) goreng dan perkedel (begedil) jagung. Sedap woooo!

ikan baulu bakar (fav hubby dan bapak ni!). Ini ikan, semenanjung tarak jual k!

ikan baulu bakar (fav hubby dan bapak ni!). Ini ikan, semenanjung tarak jual k!

last but not least, cili api, tomato ceri, daun cemangi (kemangi) dan kacang goreng yang akhirnya menjadi ini :

sambal tomato ceri mentah (sedap makan dengan ikan bakar or sebagai pencicah makan dengan nasi)

sambal tomato ceri mentah (sedap makan dengan ikan bakar or sebagai pencicah makan dengan nasi)

Senang jak buat sambal ni.

1. Tumbuk cili api dengan garam secukup rasa hingga lumat.
2. Setelah lumat, masukkan kacang dan tumbuk lagi (jangan terlalu halus. kasar sikit).
3. Hiris-hiriskan tomato ceri dan tumbuk sekali ke dalam cili dan kacang tadi.
4. Akhir sekali, masukkan daun cemangi dan tumbuk lagi.
5. Rasakan garamnya dan hidangkan. Memang Slrrrrp hingga menjilat jari!

Banyaknya makan!

I was busy with some office budgeting works yesterday and today as well. Really really busy. Actually, I’m helping other colleagues of mine. But, it doesn’t seem like helping, more than owning. Huh! I don’t really mind about owning or helping, but the point that I wanted to highlight here is, whether helping or owning, I reallyyyyyyy need a cooperation. So that, I can finish it smoothly, and I don’t need to postpone and postpone and postpone it again and again. Such a big hassle for a mini job. Mini? Ye ker? Maybe!

Oklah, forget about the works!

Yesterday, I and Ninie went for quick lunch with Jac, BF and her Mom. We had it at Ikan Bakar Istana, and the most intesresting part is all of it was on Jac! TQ Jac! Toce…toce…. I and Jac’s mom had cencaru, Ninie had Ikan Kembung while Jac sharing Ikan pari with BF. As usual, the food was really nice and soooo yummy!

I don’t have any photos of us having the ikan bakar. But, I managed to grab this very last photo which captured in front of DTSM (with Jac’s mom and BF helps).

Me, Jac, Ninie and Hafis

Me, Jac, Ninie and Hafis

At first, I don’t really feel so sad to let Jac go. But, when I hugged her for the last time (actually 1st time also), I couldn’t stop my tears from dropping. I was sooooo sad coz all the happy moments that I have with her suddenly like popping in my head. I dont know why…. It was so sudden and I don’t feel like letting her to go… Sob sob sob…. I know Ninie feel sadder than me (because her room was just next to Jac’s room). However, as a friend, we still hope that she will fly there safely, have a new happy work environment, enjoy the life there and pray the best for her (includes settling down her life. That’s for sure!). Good luck for you Jac! Such a wonderful experience in knowing you all this while (though I may don’t want to admit it before :p) sob sob sob….

In evening, I went back home a bit late (due the works mentioned above). So, arriving at home with hungry stomach made me so greedy in thinking of what to have for my dinner. Im thinking of nan cheese at ampang and Halal Hometown Yong Tau Fu which also located at Ampang. Hehehhe…. So greedy!

Due to lateliness (buat-buat paham jak lah ah), we stop by at opah’s house first (actually, ibu mengandung want to use opah’s toilet for vomiting). So, after vomited, the clock shows 10 mins to 7pm, which nearly to Maghrib time. So, we went to opah’s kitchen and see whether got anything to munch first, some kind of alas perut la kononnya. There’s ketam sweet sour. So, for “alas perut” I have the ketam with rice and sayur kobis. Licin habis! Hahhahhaa… alas perutlah sangat.

After Maghrib, I and hubby head to Hometown Yong Tau Fu at Wangsa Melawati branch and ordered:

the yong tow foo: fried soi kow (the best!), char kuoy, foo chok (also best!), round fried tow foo (p/s: did you notice the 4 fingers? saja jak interprem. Hubby's finger la tuh)

Slrrrpppp! They served all of these with this plain soup (also nice though!).

the plain soup and

the plain soup, white tow foo (normal cheap tow foo. Not recommended) and fried tow foo

Before went back, I ask hubby to stop at Bihun sup stall in front of 7E, coz my stomach still feels like empty. Empty? Yes, feels like nothing inside! Aiyoyyoo…. Unluckily, the bihun wasn’t that nice. Huhuhuhu… I only managed to try one spoon of it and leave it to hubby and others to finish it up. (teringat pulak kat Puan Mas punya bihun sup.. sedapnya!)

Wong Solo dan kasut baru :)

Kemarin adik sia datang rumah. Jadi, sebab hari tu ndak sempat pigi bawak dia makan sempena birthday dia, jadi sia dengan hubby bawak dia makan malam tadi. Kami pigi makan di Restoran Halalan Thayyiban Wong Solo di Ampang. Kami order sup ekor dan lauk-lauk di bawah ni:

Ayam Kenyet

Ayam Kenyet

Ayam goreng

Ayam goreng

Empal lembu

Empal lembu

Sambal Petai (Favourite adik!)

Sambal Petai (Favourite adik!)

Sayur chap cai

Sayur chap cai

Makanannya? Ok! Memang sedap. Cuma, airnya terlampau mahal lah. Range dalam RM5.50-RM6 segelas. Sia rasa ndak berbaloi ah. Baik lagi ice lemon tea di Nando’s. RM6.30/glass, bottomless lagi.. Tapi, oklah… Sia order

Air Es buah. ok lah (muka sedikit kecewa)

Air Es buah. ok lah (muka sedikit kecewa)

At least mencuba sebab hubby asyik cakap makanannya sedap. Cubalah kan?

Lepas makan, sia mintak hubby tolong drop di KLCC. Sia dapatlah ini

image017

Hehehhe… tau apa dalam tuh? Kasut MOdernmum….

Cantik ndak?

Cantik ndak?

)

Cantik kan? cantik kan? 🙂

Tidak terlalu rendah dan tidak terlalu tinggi. Just nice. 1 inci 🙂 Selamat k! Specially designed for preggy mom tau!

Terlalu cantik untuk kasut MOdermum? Ehehehhe…. Uish! betul lah! Ndak percaya? Betul bah…

Betul kan? kan? kan?

Betul kan? kan? kan?

ikut nasihat kak Aishah la ni. Nasib baiklah ada jugak yang berkenan. Selama sia masuk Modermum (bukan outlet KLCC la) ndak pernah pulak ternampak kasut ni. Ini jaklah yang paling cantik pada pandangan mata sia. Jadi, apa tunggu lagi? Rembat lah, ada 20% diskaun lagi.. Ngeh ngeh ngeh… Bolehlah bergaya dengan kasut baru minggu depan 😆

Sebelum balik, pusing-pusing Melawati cari desert… Dapatlah Choc mud dari secret recipe dan ini

)

Banana Kaya Cheese Pizza daripada Domino 🙂

Slrrrrppppp! Yummy yang amat!