Ramadhan ke-30

Hari ini hari terakhir puasa. Giliran mamak sia hantar makanan ke masjid untuk buka puasa.

Memandangkan mamak sia sudah ndak sihat selama 3 hari, sia dengan adik perempuan sia telah mengambil alih tugas untuk menyediakan hidangan berbuka tersebut. Dengan bantuan kawan baik mamak, makcik Ecce dan jugak nenek saudara sia. Nasib baik. Kalau ndak, memang sia ndak tahu macam mana lah keadaan hidangan tuh. Sia mengaku, sia memang langsung ndak yakin untuk memasak banyak-banyak macam ni, sebab sia memang bukan pandai betul bab masak-memasak ni. Musti ada pembantu (buku resepi) baru boleh jadi. Itupun kadang-kadang ndak menjadi… hehehhehe…

Kami hantar mi goreng berlauk telur rebus goreng dan air teh. Makcik ecce masak mi goreng tu. Memang sedap banget! Banyak tuh. Dapat lebih kurang dekat 100 tapau gitu! itupun ada lebih lagi.. Iyalah, 3 beskom (besen) bah tuh.

Selain itu, sia dengan adik sia sempat jugak masak ayam masak lengkuas untuk hidangan hari raya besok. Hidangan ni merupakan hidangan wajib keluarga kami setiap kali hari raya. Ala-ala rendang ayam la lebih kurang, Cuma bezanya guna lengkuas.

Jam 4 petang begitu, sia dengan hubby keluar pigi hantar makcik pakcik sia balik ke rumah nenek sia dan bergegas balik ke rumah untuk buka puasa.

Jadi, hidangan buka puasa kami yang terakhir adalah mi goreng berlauk sambal telur rebus, ayam masak lengkuas, kuih karipap dan kuih popia (home made oleh jiran). Memang sedap sehingga menjilat jari!

Malam, kami bersilat lagi di dapur sediakan hidangan untuk kenduri besok.

adik perempuan dengan bapak sia sibuk membuat tumbuk. Ini pun merupakan hidangan wajib keluarga kami setiap kali hari raya. Hidangan ni lebih kurang macam lemang la tapi, bezanya ndak guna buluh dan tidak dibakar. Cuma dibungkus dengan daun pisang dan direbus.

Sia pulak ambil alih tugas buat ayam masak merah. Kali pertama ni seumur hidup si buat ayam masak merah ni sendiri. Hasilnya, not bad jugak untuk 1st timer! 🙂

Mintak maaf banyak-banyak sebab ndak ada gambar hidangan yang lezat-lezat ini… Sangat-sangat sibuk yang amat sampai terlupa! Tahun-tahun adakan datang ok 🙂

Advertisements

Balik kampung! Hohoho balik kampung!

27 sep 2008

Hari ini sia balik tawau dengan hubby. 1st time hubby balik kampung sia ni… Hhehehehe… paling best, dapat tiket free 🙂

Flight patut jam 9.10am, tapi sebab ada masalah dengan MAS Airline punya sistem, flight sia terpaksa ditunda ke jam 9.50am. memang kelam kabut jugaklah perjalanan sia balik kampung kali ini. Di airport kl, airport kk. sabar jaklah…


Tension tunggu pas masuk

Ah! ndak kisahlah. asalkan dapat balik kampung. Kan? Kan? Kan?

Jam 3.45pm, kami sampai di tawau dengan selamat. Alhamdulillah..

Perjalanan kami memang asyik transit jak. Sampai jak di tawau, ndak terus balik rumah. Kami singgah di rumah nenek sia sampai malam. Sebab, ambil pakcik sia sekeluarga pulak di airport pada malamnya.


istana di tengah hutan


hasil tanaman atuk sia

Lebih kurang jam 11 malam baru kami sampai di rumah mamak sia. Alhamdulillah….

28 sep 2008

Pagi lagi kami sudah sibuk pigi airport. ambil pakcik makcik sia yang lagi 1 rombongan.

hari ini kami berbuka dengan menu:

begedil jagung

dan

sayur bunga papaya

Malam, sia dengan hubby pigi hospital. sebab mamak sia ndak sihat. asma dan demam. jadi, kami bawak pigi hospital untuk pam. kesian mamak sia…

Hectic days

I had a dreadfully exhausting day for the past 2 days. At work and house as well.

At work, as usual ought to be report and report and other non-engineering stuffs. Today also will be another busying day for me at work, as I’m going for on leave for 2 weeks for this Raya season. After came back from holiday, I’m going to attend NIOSH course at Bangi for 6 days, starting from 13-18 October. So, I guess you could imagine how busy I am, to make sure every single unsettled works been passed to other colleagues, so that it won’t heap on my table once I came back to the office.

For the housework, the heat of raya has started as early as on Wednesday night. My hubby was busy with his laundry work, while I busy with my folding work and the monthly budgeting. I had paid the car’s installment, our telephone bills, water & electricity bills, our broadband, transfer anything needed and some other necessary stuffs. At 12am, I have to stop all the businesses since all the online banking had stop their services for 2 hours which I don’t think I had the strength to wait. So, I left my credit card bills to be settled off by today.

On Thursday, continuing the busyness at house with my ironing and folding works. My hubby also has done with his laundry works (yes, another laundry. And another one waits him by today as he doesn’t want to leave any unwashed laundry before we go for balik kampong this Saturday). Then, he started playing games, reading news online then only started with his duit raya budgeting stuffs. Its really annoys me. Why? Don’t want to elaborate more in here. Welll…. it is part of ups and downs of marriage life. I better keep it in myself. Huh!

Due to the last night’s melancholy, I woke up very early in the morning. So, I’m now in office earlier than I should be in. That’s why I got some ample time to type this entry.

Ok guys, have to stop and starts my office work. Till then… Wassalam….

Cookies and Candies

I had completed my raya cookies project today. This afternoon, I bought 3 more containers of cookies at pasar tani. One for myself, one for my mom and another one for my MIL. Fair enough. So, all together, this year, I have jam tart, choc chips, almond London and this new biscuit (seriously I don’t know what was the name of this cookies. The only thing that I know, the taste was really nice! Worth it for RM15/50pcs)

Hmmm… now, am thinking of how I am going to carry these cookies (6 containers all together) into the flight on this Saturday? Now only I realize how greedy I am in bringing back all these cookies. No! No! No! I should reflect back myself, I am not greedy.. It’s my duty as a daughter and daughter in law to help my mom and MIL in their raya preparation. Isn’t it? I couldn’t help them much. But, this is the only contribution that I can give them, especially my MIL (since I’m going to take her son back to Tawau for 2 weeks to celebrate raya this year). Pity to her and my hubby. Because….. This year will be their first time celebrating raya far from each other. What to do? That’s what marriage all about. Sharing, sacrificing, caring and a lot of maturity stuffs to be face off.

I feel so grateful to have a very understanding hubby and in laws when come to this kind of issues. Hopefully I wouldn’t and never hurt their feelings for the entire cycle of my marriage though it might be impossible to achieve as we are only a normal human being. We can’t predict what will happen in our future. Still, will try my best to be fair to both, my in laws and my family side. I love all of them… To be honest, actually my in laws were more sporting in many aspects compared to my own mom and dad. Seriously! Yet, I still love all of them as much as they love me! 🙂

Ok, we stop with my raya cookies story.

This afternoon, I flipped through a STAr newspaper (which rarely happens as I don’t like reading). Suddenly, I came across on one of the article about some of avoiding dairy products (as you all know was a hot issue in any newspaper lately). What makes me feel so sad is the photo on top of the article. The photo shows one of my childhood favourite sweets. It called “White Rabbit Creamy Candy”.

The sweets was among items now banned by the Health Ministry, after Singaporean’s Agri-Food and Veterinary Authority found that the sweets contained melamine, a chemical substance normally used to make plastic. Plastic? Adush! Hai yeeee….. I like this sweet so much last time. It tastes so good, creamy creamy and got very thin layer of which I also don’t know what that thing was called. So sad….. Am wondering if there is any other dairy based sweet, contained this melamine? I’m concerning because most of my favourite sweets usually made from milk, which is dairy product. Hmmm… meaning I have to be very careful next time in choosing any sweets to be eaten, especially those which contain milk. Or, I better stop taking any of it, since lately the newspaper has revealed a lot of shocking issues regarding this candy sweetie’s thing. Better avoiding then curing right? No harm for us…. And could also avoid us from having diabetic problem in future…. Pray hard! Bye bye to “White Rabbit Creamy Candy” 😦

Hai senangnya dalam hati!

I like to be in Monday! in Tuesday! in Wednesday and in any days this week…. (macam iklan celcom… ecececce…. im a digian lah.. tumpang sekejap)

Best betul berada pada hari isnin minggu nih… Monday blues pun, Monday blues lah… sebenarnya, hari ini sia tiba-tiba dapat pay slip, yang membawa maksud, besok akaun bank sia akan menunjukkan angka yang lebih baik lah.. ehehhehe…. Sia macam ndak percaya jak bila dapat pay slip tuh, sebab, jadual pembayaran gaji yang sia ada menunjukkan patutnya gaji masuk 25hb.. terkejut bercampur gumbira pun ada.. hai Senangnya dalam hati!

Yang membuatkan hari isnin sia lebih ceria lagi, sia dapat imbuhan tahunan! Yeah! Memang sungguh gmbira.. rasa macam berbaloinya kesabaran sia dengan kerja selama ni… sangatlah membantu lagi-lagi dengan kedatangan syawal ni kan.. bolehlah sia plan untuk semua extra extra perbelanjaan dengan lebih baik… servis kereta cutee sia, credit card, duit raya, kenduri kesyukuran, kuih raya.. dan banyak lagi perbelanjaan yang akan disenaraikan kemudian… Hmmm… mungkin sia patut plan buat kuih raya lagi… ehehhehe…. Macam sempat jak kan sebelum sia ballik hari sabtu ni… cita-cita besar betul…

Tengahari pulak, biskut almond London yang sia pesan sudah sampai 🙂 sia order 200biji utk sia, mamak sia dengan MIL. Ok lah tuh.. siap satu lagi projek kuih raya… ngeh ngeh ngeh… express one… last year sia ada buat jugak, tapi lecceh ah… sama leceh macam buat jem tart. Jadik tahun ni sia decide malas mau buat sebab senang mau dapat yang sedap di luar sana tuh… so, buat apa mau susah-susah buat kan?

Malam, sia jadi pigi lepak di rumah cik Czah.. tapi, projek buat biskut diorang belum mula lagi.. memang agak sudah pun.. biasalah kawan sia cik suhai ni memang kojeng.. ehehhehe.. sayang cik suhai! Cik czah pulak pigi round jalan tar sampai penat gilak… tapi, sia sempat jugaklah lepak-lepak dengan diorang… banyak jugak cerita sampai mengantuk-ngantuk la sia.. jam 11.40pm macam tuh, hubby sia yang sangat sporting (bodek so lain kali dapat green light lagi untuk lepaking… sayang abang!) datang jemput sia balik untuk titon… ngantuk beb mengumpat dengan kawan baik sia dua orang ni… ehehehhe.. astaghfirullahalazim… taubat!

Ok kamurang, kenak tidur sudah… mau mimpi indah-indah sebab mood baik hari ini… wassalammmm….

Missed the meeting

After completed with my raya cookies project for the past 1 week, I started busy with my normal house works.

Last night I’ve done with my ironing project. Fuh! The entire 2 weeks job was done in about 3.5 hours… Could you imagine how tired I am? Luckily I got my TV and my beloved hubby to accompany me until I finished all of them at about 2.15am.

And then, this morning I continued with my shirt’s folding works. I took almost 2 hours to finish the works. Alhamdulillah… Then, I lepaking with my hubby watching MELODI until 1.30pm.

Actually, I rushed to finish all the works by afternoon because I had planned to hang out with cik Suhai and cik Czah at Taman melati (cik Czah’s house). So, I called up cik Suhai this moring, and she promised to call me once she reached cik Czah’s house. I waited for her call until 5pm, and guess what? She forgot to call me… She thought I had called cik Czah and didn’t manage to turn up. Because, she saw cik Czah talked to the phone with her friends (which she thought was me!) Uwaaaa!!!! How could she? Never mind, if I got time tomorrow’s nite, I might be joining them for another raya cookies project… hehhhehe… Actually, I just wanted to meet them before I go back to my hometown for Raya on this coming weekend. It’s been a while since our very last meeting in KLCC. So, hopefully I will have time to meet them tomorrow.

Ok you all have to go to get some sleep…. Really need a rest before I start with the Monday blues tomorrow 😦 So, Chiow everybody!

Projek Jem Tat yang huRu HarA

“Kalau penat, berehatlah. Jangan paksa diri” itulah nasihat mamak sia setiap kali dia telefon. Dan tiap kali tuh jugaklah sia akan jawab “Ok mak. Mamak jangan risau ok!”

Tapi, kemarin sia ndak mendengar nasihat mamak sia. Macam sia cakap dalam entry sia yang sebelum ni, siap terlampau penat hari Jumaat tu. Tapi, sebab sudah dalam perancangan, sia teruskan jugak projek membuat jem tat sia malam tadi. Hubby pun ada nasihat supaya buat jak hari sabtu. Tapi, sebab takut ndak sempat siap, sia tetap jugak dengan pendirian sia. Dan akhirnya, sia telah merosakkan program membuat jem tat sia tahun ini.

Kenapa? Sedang sia campurkan mentega dengan tepung dalam besen kecil, tiba-tiba sia terlupa pulak berapa banyak sudah tepung yang sia masukkan. Sia betul-betul lupa.. Mau patah balik kira, ndak boleh la pulak, sebab tepung dengan mentega tu sudah bercampur. Adui lah..Adui lah… “Ala, hentam jaklah” dalam hati sia.

Lepas habis meramas mentega dengan tepung dan minyak sapi tu, baru pulak sia perasan tepung ndak cukup! Tuh la, tamak betul. Biasanya sia buat 2 resepi jak. Tapi, sebab waktu keluarkan mentega tuh ternampak lagi ada mentega lain lebih, sia buatlah semuanya, ada lebih kurang 2.8 resepilah maksudnya. Adui… Putus asa betul lah… melihatkan sia yag sangat kecewa tu, hubby sia pun offer tolong sia pigi belikan tepung lagi. Sia dengan berat hati “Ok.. Boleh la… Thanks abang!” (sebab sebenarnya ndak mau sambung sudah patutnya). Terima kasih Abang!

Selepas 2 hiccups ni, satu lagi masalah timbul. Macam sia cakap dalam entry sia sebelum ni, sia kan rancang mau guna jem tart presser kali ini. Tahu apa jadik? Ndak berjaya. Doh tu asyik melekat jak di presser tu.. Bengang betul. Kali ini, sia betul-betul macam mau buang jak doh-doh tuh ke dalam tong sampah! Betul-betul putus asa. Sebab sia memang ndak bersedia dengan barang-barang in case sia kena kembali ke bentuk tradisional (sebab sia langsung ndak bulat-bulatkan jem dan langsung ndak beli any paper cup pun). Tapi, sekali lagi hubby sia jadi penyelamat sebab memujuk sia supaya teruskan jugak dengan plan sia tu…

Sia pun dengan berat hati mulakan lah proses membulat-bulatkan doh dan isikan inti jem sampailah jam 4.30pagi.. Masa ni sia betul-betul macam orang mengigau. Mana ndaknya, mengantuk bah sudah ni… bercakap pun macam orang apa jak… Boleh imagine ndak? Sia pandang hubby sia “Abang, saya betul-betul mengantuk dan tak larat dah ni”. Macam biasa, hubby sia pun jawab “tak apalah. Sambung esok jer lah.” Fuh! Sia pun apa lagi, cepat-cepatlah kemas-kemas apa yang patut dan pigi tidur sampailah pagi…

Jam 10 pagi, sia sambuung balik isi inti jem tu. Sekalinya, satu masalah lagi timbul… jem ndak cukup la pulak! Apa pasal la tahun ni huru-hara betul daa… Malas mau kasi bangun hubby sia yang nyenyak tidur, sia guna jak jem biasa yang guna untuk makan roti tuh.. Hahahhaha.. Punyalah susah mau bungkus. Lepas habis semua proses membungkus, sia bakar semua tat sampai jam 4.30 petang. Alhamdulillah…..

Di bawah ni ada gambar-gambar projek sia yang ndak berapa menjadi nih:

MEMBUAT JEM TAT


Mengadun doh, ndak terlalu keras atau terlalu lembut (lembut tetapi tidak melekat di mangkuk)


Doh yang telah dibulat-bulatkan


leperkan doh yang telah dibulat-bulatkan


Sudukan inti ke dalam


Bulatkan semula doh yang telah diisi inti sehingga menjadi seperti di bawah ini

Lepas tu, guntingkan sikit di permukaan atas jem tat tu dan sapukan kuning telur. Kemudian, bakar sampai masak.

Hasilnya,

Lepas siap projek sia yang huru-hara kali ini, sia ada lesson to learn yang mahu sia kongsi bersama:
1. Kalau merancang mau buat seorang diri, janganlah sekali-kali tamak sampai mau buat banyak resipi sekaligus. Sebab, proses mau buat jem tat ni bukan senang wei! Tedious dan memerlukan kesabaran, lagi-lagi tang membungkus jem tuh.. Memang makan masa!
2. Jangan sekali-kali gunakan jem biasa, sebab bila bakar tat tuh, teruk tat tuh akan penyek sebab jem yang cair tu akan mengalir keluar. Sia sudah buang semua tat yang sia isi dengan jem biasa tu. Langsung ndak menjadi!
3. Gunakan paper cup untuk membakar tat ni. Sebab, tat ni sangatlah lembut sampai, ianya akan melekat di jari dan talam pembakar walaupun sudah masak. Jadi sangat susah mau memindahkannya daripada talam pembakar ke talam penyejuk dan ke dalam balang. Jelek betul rupa tat tu nanti. Percayalah.
4. Ndak payah mimpi mau gunakan jam tart presser untuk bentukkan tat ni, sebab memang ndak sesuai sebab dohnya terlalu lembut. Kamurang akan end up dengan tension sebab doh asyik lekat pada acuan atau akan end up dengan hasil tat yang sangat teruk (terlalu keras atau langsung ndak sedap).
5. Jangan sekali-kali gunakan putih telur sebagai ganti kuning telur untuk disapukan di atas tat ni, sebab lepas bakar, kuning tat tu akan jadik ndak cantik, sebab ndak berkilat.. Sia terpaksa gunakan putih telur kali ni sebab telur di rumah sia pulak habis…. Adui lah… banyak betul masalah… Ni contoh tat yang ndak berapa berkilat sebab sia gunakan putih telur yang dititiskan pewarna kuning (tat yang bahagian tengah tuh yang ndak berapa berkilat).

6. Gunakan cawan biasa untuk mengukur tepung (sekirannya kamurang ndak ada penyukat). nasihat ni sebagai panduan kepada puan Mastur yang telah menanyak sia pasal sukatan tepung menggunakan cawan ni. Contoh cawannya ada di bawah ni.

7. Dan yang terakhir sekali, jangan sekali-kali buat projek tat ni bila terlalu penat. Ia hanya akan membawa banyak masalah dan menyusahkan diri sendiri (macam sia sekarang nil ah.. Ndak ada feel!).

Jadi, sia ucapkan good luck kepada kawan-kawan yang belum mulakan projek ni… Belajar daripada kesilapan kan….