Raya Aidilfitri 2009

Raya kami sekeluarga tahun ini bertambah meriah dengan kehadiran si kenit Aimee. Serba serbi si kenit pasti akan diutamakan. Pagi raya, mama pun sibuk macam orang mau pigi solat raya. Sibuk menyiapkan si kenit. Siap mandi, berbaju dan menyusukan, baru mama bersiap-siap mandi dan tukar baju.

Tahun ni, sia dengan hubby ndaklah sibuk membeli baju baru untuk Aimee sebab baju yang orang bagi pun masih ada yang baru dan belum dipakai. Lagipun buat apa membazir beli baju banyak-banyak kan? Wasatiah… Mama dan ayah pulak? Illek! Kami pakai baju yang sedia ada jak. Yang penting, raya tetap meriah. Aimee pun beraya sakan tahun ni. Banyak tempat dia beraya, sampai penatlah si kenit tuh.

Pagi raya pertama, kami beraya di rumah mertua sia di Taman Permata sebelum gerak ke Serdang, rumah cik Noi dan bermalam di sana. Malam tu sempat jugak ke rumah Atok sedara Aimee, Atok Bari…

Raya kedua, kami beraya di Bentong. Sempatlah beraya ke 3 rumah. Rumah Tok Alang, Tok Andak dengan rumah onyang Aimee sebelah FIL. Lewat petang pulak, kami gerak ke Cheras, rumah onyang sedara Aimee belah MIL.

Raya ketiga, kami ke Kuang, rumah onyang sedara Aimee sebelah MIL sebelum ke Gombak, rumah Onyang angkat Aimee sebelah MIL.

Raya keempat pulak, kami ke Jenderam, rumah opah sedara Aimee sebelah MIL. Raya sakan Aimee akhirnya ditamatkan di Kg. Melayu Subang sebelum balik tidur dan melentok dan menetek dengan mamanya.

Duit raya? Memang sakan jugak! Bolehlah mama tabungkan Aimee ke akaun Tabung Hajinya.. alhamdulillah….

Ok, puas cerita kisah raya sakan Aimee, kita layan gambar raya pulak…

keluarga kami

keluarga kami

Si kenit ni suka bergambar tu… Ndak percaya, tengok gambar-gambar ni..

Pagi Raya

Pagi Raya

IMGP2493

IMGP2484

IMGP2485

IMGP2490

Puas beraya dan bergambar sakan, apa lagi? Menetek session la…

Raya, raya jugak. Menetek jangan dilupa...

Raya, raya jugak. Menetek jangan dilupa...

Advertisements

What’s in my mind after my maternity leave?

Lot of things bugs my mind right now. To be exact, things that I have to face when I start work after Hari Raya. Huhuhuhu….

1st, of course about my beloved princess Aimee… After spending 2 months leave with her, of course I will miss her a lot later. And I also worry about the women that will take care of her when I start my work. My in law hired this one Indonesian women aged 24 years to help Opah to take care of my daughter. I met her today. She have a 4 years old son that she will bring together when she work at my in law’s house. My in law agreed to pay her RM500/month, which I and hubby not so agree (her scope of work is only to take care of my baby). Doesn’t it sound too expensive? But, after few discussions with my in law, I and hubby agreed with the choice. I and hubby will pay a bit extra compared to the nursery rate, then my in law willingly to pay the remaining. We think that is better than to send her to nursery right? At least, we have a BIG CCTV at my in law’s house, which is Opah… Heheheheh… Safer I guess. We’ll see after I start work after Raya.

2nd, is about my OHSAS exam on 27th & 28th Oct 2009. I’m so scared and nervous okay! Pleaseeeeeeeeeeeee!!!! Help me!!! I haven’t started to read anything yet… Huhuhuhuhu…. Too many to read… Argghhhhhh!!!! Chaiyok Amisah!

3rd, of course the work, beloved Dexter… Huhuhuhu…..

4th, is about my breastfeeding. Now, I have started to stock up milk for my baby. Based on my previous experience in feeding my baby through bottle, she could drink up to 4 ounces every time I feed her. So, I put the milk every 4 ounces in each bottle. And I think, everyday, she may need 4 bottles while I away for work. So, now my problem is, I afraid that later when I start work, I couldn’t stock enough milk for her. Because right now, I only managed to get 4-6 ounces in a day (read: with 2-3 times pumping). So, to all mommy who exclusively breastfeeding their baby out there, could you give me some idea on how much usually a baby girl need for every feeding using a bottle? How often usually the baby need to be feed? How often usually will you pump when you at work? 3 times? 4 times? How many ounces usually will you get every time you pump when you at work?

5th, I seriously miss my mom and my dad 😥 I really hope that they are still here with us 😥

Penyusuan susu ibu

Baru-baru ini sia hamper putus asa dan hilang semangat untuk menyusukan baby sia sepenuhnya dengan susu ibu. Manakan tidak, dengan masalah bengkak susulah, bayi kembung perut bila menyusu direct lah dan yang paling mengecewakan adalah kurangnya sokongan daripada keluarga. Memang sia sedih. Tapi, mau buat macam mana kan, itu cara diorang, cara lama. Diorang sudah terbiasa dengan cara itu. Sia dengan suamilah yang perlu berusaha dengan lebih gigih untuk buktikan yang penyusuan ibu sepenuhnya memang boleh.

Masalah terkini yang buatkan sia sedih bila perut baby Aimee kembung bila sia bagi menyusu direct (menetek). Tapi, bila sia pam dan bagi melalui botol, jarang pulak ada masalah kembung perut ni. Agaknya, sebab tulah orang sekeliling sia asyik cakap baby Aimee ndak cukup menyusu bila menetek dengan mamanya. Sia buat kesimpulan, rasanya cara sia bagi Aimee menetek ndak betul. Lagi satu kesalahan besar yang mungkin telah sia lakukan ialah terlalu awal memperkenalkan baby Aimee kepada putting botol. Sia mungkin ndak patut pam susu terlalu awal dan memberikan baby Aimee hisap susu mama dia melalui botol. Ini mungkin menyebabkan baby Aimee keliru atau jadi malas menghisap puting mamanya. Ndak apa, pengalaman mendewasakan kan? Sia akan berusaha lagi.

Hari ini insya Allah semangat sia kembali pulih bila sia dapat sedikit panduan daripada nurse di Hospital Ampang dan melalui bacaan di website ini. Dan tidak dilupakan bantuan daripada Mama Qisya yang tidak putus-putus mendengar masalah mama baru ni. Thanks banyak-banyak Ninie! Alhamdulillah. Sia ndak akan berputus asa untuk memberikan susu ibu sepenuhnya kepada baby Aimee.

Oklah, tutup cerita pasal penyusuan ibu. Ni antara gambar terkini baby Aime yang telah berusia sebulan…

Image243a

Image253

Image265

Gaya menyusu… Kecik-kecik sudah sibuk mau pegang botol sendiri… Bagus! Harap-harap akan berterusan rajin ya anak mama sayang…

Image271

Gaya bila mau dimandikan…

ish! Shexsy la mama....

ish! Shexsy la mama....

Gaya bila main ala-ala kayuh basikal…

Yeah! Yeah! Aimee mau jalan-jalan kayuh basikal dulu ya mama...

Yeah! Yeah! Aimee mau jalan-jalan kayuh basikal dulu ya mama...

sudah penat, apa lagi…..

Zzzzzz....

Zzzzzz....