Sia di mana?

Sia sekarang di Kedah di Holiday Villa, alor Setar. Kenapa dan buat apa? Sia ke sini sebab jadi antara Juru Audit Dalam untuk Audit office di kedah ni. Penat wooooo…. baru habis hari ni… Malam tadi paling memenatkan sebab stay back beramai-ramai sampai jam 3 pagi siapkan presentation untuk mesyuarat penutupan hari ini. Nasib baik semua sudah setel tengahari tadi… jadi, lepas solat, apa lagi…. Zzzzzzzz la puas-puas. Balas dendam kow kow!

imgp1945

imgp1947

Sia sampai di sini sebenarnya hari Ahad malam hari tu. Naik flight dari KL. Hahahhaha… Bercakap pasal flight, sia ada cerita lucu dan bengong yang mahu dikongsi.

Hari Ahad hari tu, flight sia jam 7.55pm. hubby hantar sia sia ke KL Semtral jam 5.30 pm dan kami sampai di sana jam 6pm dan terus check in beg. Lepas check in, sia pusing-pusing KL Sentral dengan hubby carik tempat mau makan. Berapa kali pusing baru decide pilih Chicken Rice Shop. Makan punya makan, baru teringat macam sudah lambat dan kenak gerak pigi KLIA. Jadik, jam 7.10pm sia pun gerak la ke ERL. ERL bertolak ke KLIA jam 7.20pm. Aduiiii… dalam hati sia… “Sempat ka ni mau sampai sebelum ndak boarding gate tutup?” #%^%*&(* Sia memang berkeringat jugak rasa macam mau tolak jak ERL tuh supaya cepat sampai di KLIA.

Sia sampai di KLIA jam 7.50pm. takut kenak tinggal, sia berlari-lari anak ke pintu berlepas. Sampai-sampai, ndak ada 1 orang pun di kerusi menunggu… aduiiiiii lagi sekali… mengomel-ngomel sendiri “Sudah tutup ka?” Tiba-tiba 2 orang dari belakang sia bersuara. “Memanglah sudah tutup. Sekarang dah pukul berapa. Dah 7.58pm. patut kapal dah berlepas. Tapi, kena delay sebab awak” Masa tu, sia mulalah kalut macam-macam. Staf MAS tuh pun telefon lah sini sana. Pintu kapal pun sudah tutup. Sekalinya ada berita baik untuk sia bila dia telefon staf yang cari beg sia dalam kapal terbang (yang sia sudah check in di KL Sentral tadi tu). Diorang belum jumpa. Disebabkan macam susah mau jumpa (nasib baik!), diorang kasi lah sia masuk dalam perut kapal terbang.. Fuh! Memang berjaya sia asyil berdoa dalam ERL tadi. Terima kasih ya Alla! Kalau kenak tinggal tadi, memang ndak tahulah sia mau buat macam mana… Sudahlah malam tu la flight terakhir ke Kedah pada hari tu….

Jadik kawan-kawan, moral of the story, jangan sekali-kali jadi macam sia. Sampailah awal di airport sebelum penerbangan. Jangan salah budget masa macam sia ni… memang sangat menyusahkan orang dan memalukan! (Nota: Sudahlah sia dapat seat di belakang hari tu. Ndak pasal-pasal jadik celeb malam tuh. Aduhai….)

Oklah kawan-kawan. Sekarang pun sudah jam 11 malam. Sia perlu tidur awal sebab besok pagi flight sia balik KL jam 9pagi. Harap ndak ada masalah dan sia dapat bangun awal dan sempat sampai di airport tepat pada masanya….

Prayers in Surau

Just now I went to Surau at my office to perform my Zohor prayer…

r123101-2-26

After I had my Wudhu, I then get ready to perform my solat. At this point of time, my eye catches two girls’ chats each other about their courses la… their works lah… To my hearing it is quiet loud, especially talking in place like Surau. I ignored them and performed my prayer.

While praying, I started feel the disturbance. Seriously distressing, I could hear clearly every single word that came out from their mouth.

After finished with my prayer (before DOA), I couldn’t take it anymore. I then turn to them, “Mintak maaf ya Saudari, boleh tak kecikkan sikit volume. Ada sedikit kuat lah”. Then, the other girl replied “Mintak maaf ya. Tak perasan” Fuh! Actually I didn’t expect she would reply me that way. Luckily! I don’t know la whether they honestly feel guilty and say sorry, or deep in their heart feel menyampah towards me. Only Allah knows. I think they are nice type of people and yes they didn’t notice that their voice was too loud until could interrupt the prayers. I then, continue with my DOA peacefully.

Actually, this is not my 1st time experiencing this kind of situation. However, this was my first time that I have the strength to talk nicely and tell the person that they are interrupting people in Surau. I just don’t know why lately I was like impatient to certain things when I feel it’s annoying and will straightly eager to speaks out for it.

Talking about other experience got one group of ladies which also praying in this Surau. There were 3 of them, young girls. This one was worse. I think they don’t respect other prayers in here. They sit at one corner, taking pictures using their camera phone and laughing loudly. Not only that. They even turn on their hand phone’s radio and sing together gether…. Fuh! Seriously annoying! I think, all prayers in there looking at them at that time. But, they don’t bother at all. I don’t know la whether they understand or not kan? Critically mental!

I admit im not that religiously type of person. But, Im that type of prayer that couldn’t concentrate in praying if there is any noisy sound surrounds me while I praying. Even in my house, I don’t like when my hubby turns on the TV loudly when I pray (Read: loud means I could understand every single word of the actors or the news reader wording). My DOA especially will go haywire if he does. And as usual la, after praying I sure will come to him with my NO.8 faces… he then, will say sorry because disquieting. And he is improving now 🙂 Thanks Abang for your understanding.

Hmmmm…. when writing this entry, Im thinking of maybe I also among the people that I storied in here. I don’t know. And maybe if I does, maybe the other peoples in there also was like me, don’t dare to let me know that Im interrupting them.. Huhuhuhu… So sad… Hopefully im not! And to all my dear friends, if you found me doing it while hanging around with you, please be my best buddy to let me know k! We try our best to show respect to other Muslim prayer no matter where we are in this world…. K!

p/s: Oh! ya, today was my sis b’day. Happy b’day yang ke-26 adik Darnah! Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki, ditemukan jodoh yang baik-baik dan, diberkati dan dipermudahkan menjalani kehidupan adik di masa-masa akan datang…. Aminnnnn….. Your only sis love you so much! Muahh!

Sesi lepak bersama kawan2

Memandangkan kemarin hubby sia kenak outstation pigi Johor, sia telah membuat keputusan untuk tidur di rumah kawan baik sia, cik Czah dan cik Suhai…. pagi lagi sia sudah bungkus pakaian untuk dibawak ke rumah diorang, sebab ndak mau balik rumah petang la kunun… :mrgreen: Takut oooo balik rumah bila tau ndak akan ada orang (hubby)… perasaan memang ndak best langsung… sudah biasa mesti ada hubby balik kan…

Kemarin pun sia ada kursus di KL jak… jadik sia balik lambat la jugak… Lambat-lambat pun, Sampai di area Ulu Klang dalam jam 6 petang begitu… Memandangkan kedua-dua orang kawan sia ni memang sibuk dan balik lambat, sia pun cubalah habiskan masa pigi pusing-pusing GIant Permata sementara tunggu diorang… Pusing punya pusing boringlah pulak… last-last sia sampai di rumah diorang jam 6.40 petang macam tuh.. Tunggu la awek-awek ni dalam kereta sambil makan-makan biskut… ehehehhe…. Jam 7.15 petang macam tuh, cik Suhai sampai dan kami masuk rumah dan solat Maghrib dulu… Lepas cik Czah sampai, pigi bungkus makanan…. Lepas mandi dan makan-makan, kami lepak-lepak mengumpat (ooops!), bercerita…. Lebih kurang dekat jam 12 tgh malam, kami pun tidur…. Semua orang perlu bangun awal besok pagi…. Zzzzzzzzzz

Lama betul rasanya ndak lepak dengan awek 2 orang nih… Terimbau pulak kenangan lama masa bujang-bujang dulu.. hik hik hik….. 😆

p/s: TQ cik Suhai, cik Czah dan cik Zue sudi tompangkan aku kat umah korang! Jasamu tatap kukenang.. ehehhehe.. sayang korang!

Bad Dream

Again, last nite I had another bad dream about my family… It is about one of my uncle & my grandpa… Unlogical but scary.

The dream started with windy windy background (similar to in horror movie). Then, I suddenly hanging onto like unstable structure made from wood… Holding too long made me fell down to the ground, and there started the horror story…

I entered one house where all my family members in there. They were like waiting for something for coming and don’t talk each other. Then, one of them whispering to me, “They are coming. Please pretend that they are still alive like us” In this dream, my grandpa and my uncle were dead don’t know when. Then, it seem like their spirit still wanna stay in our house and they even don’t know that they were dead. (like in Ghost Whisperer movie pulak)…

The wind blowing soooo fast… They arrived and mix around with all of us like usual. All of us also treat them like they are still alive…

The dreams continue with other unlogical situation. Other bad spirit came and…. I don’t really remember what was happened then…. nama pun mimpi kan…

Luckily my phone alarm ringing and make me wake up and stopped the bad dream… huh! dont like to have this kind of dream!

Salah siapa?

Sia bermimpi yang ndak best malam tadi…
Memang ndak best… jadik, sebab ndak best, ndak mau cerita lebih lah…. Saja jak mau luah perasaan…

Lagi satu, hari ini memang macam serba ndak kena.. Sebenarnya dari kemarin lagi…

Pagi, lepas sia siap-siap pakai tudung dan mau keluar rumah, ubat batuk tertumpah atas tudung sia dan siap terpercik-percik lagi ke singki dapur sia masa goncangkan botol tuh… aduhai… apalah nasib…

Sia masuk opis lambat hari ni, sebab uruskan hal pinjaman belajar adik sia…
Disebabkan pejabat pesuruhjaya sumpah bukak lambat (9.30 pagi), jadi, lambatlah kami bergerak…
Lepas selesai, kami ke Lembaga Hasil untuk matikan setem pulak…

Lepas tuh, dengan nafas lega, sia pun bawaklah adik sia pigi UniKL Bangi, kunun mau hantar borang tuh semua lah..
Sekali sudah sampai sana, adik sia pandang sia “kak, lupa bawak fotostat IC yang sudah disahkan lah”
Gedebush! 😯 Betapalah kecewanya hati sia masa tu… tadi malam sia sudah suruh dia periksa semua apa lagi yang ndak lengkap… Tapi, apa boleh buat kan?
Dengan rasa serba salah, adik sia bersuara “Ndak apalah, rasanya boleh ambil fotostat IC dari fail pelajar di Bahagian Hal Ehwal Pelajar”.
Jadi, dia pun keluar dan masuk opis untuk uruskan hal penghantaran borang tuh…

Lebih kurang 15 minit menunggu, adik sia keluar dengan muka hampa. Puan yang uruskan pasal hal pinjaman tuh ndak ada. Orang di opisnya pun ndak tahu samada dia ada datang ka ndak hari ini… Adakah pulak macam tu? 😕
Aduhai….. Sekali lagi sia rasa macam hati ni dicucuk-cucuk… Bagus ndak payah datang kalau macam ni…. Dengan penuh kekecewaan, sia drive balik ke KL dan hantar adik sia balik rumah sebelum sia balik ke opis… Sia ndak tahu mau marah dengan siapa sekarang ni…. Disebabkan itu, sia ndak rasa mau makan pun walaupun lapar gilak sekarang nih… 😥
Bersabar Amisah! Bersabar!

p/s: Nasib baiklah penjual Jambu Batu Johor di depan Giant Permata tuh tadi ada… Dapatlah sia mengubat hati yang keciwa ni dengan makan jambu batu yang best tuh 😆 (berkali-kali ganda lebih best daripada jambu batu yang dijual depan Ampang Point!)

SNOWFLY Shoes for sale

I bought the shoes at Parkson Alamanda. I wore it only about 4 or 5 times. Why? ❓

Actually, when I bought it first time, I took size 4, then, the next morning when I wore it, I found that the size was too small for my feet. So, I went back to Alamanda and ask for change to size 5. And again, the next morning, I feel like the size wasn’t fit for my leg again… This time, the size was too big… Too lazy to go back to Alamanda, I decided to try it out few more times… hoping that it would be fit ngam-ngam to my feet since people always say leather shoes will change when you keep wearing it. However, after 4 or 5 times, it doesn’t fit my feet at all! Seriously frustrated! 😡 (Read: usually I wear size 5 or 6)

imgp1650

imgp1651

imgp16551

So, im now have to accept the fact that actually I couldn’t wear the shoes, Unless, they have size 4 and half…. So sad…. 😦 I like the shoes so much…..

To let go the shoes, im now smashing down the price to RM200 instead of RM270 which still negotiable if anybody interested to nego.

Anyone? 😯

To terminate or to not to?

Im upset with my broadband services lately… That’s why you could see lately Im too lazy to update my blog…. Too slow… 😡 I don’t know whether this was due to my wordpress itself or my broadband services getting slower and slower and slower… Really frustrating….. 😦

Due to that, am thinking of terminating the services next month… Hmmmm…. me and hubby don’t really need the internet at our house actually… We only need it to do our online banking business, which we could do at our office… more over, We seem very busy lately to fully utilize the usage every month…. Not worth it for the price… -sigh- why la our house so “hulu” until we can’t use streamyx? 😥

Sighing again…. Still considering…. ❓