Aimee dan kenduri kawin

Jumaat lepas kami sekeluarga (belah mertua) cuti beramai-ramai.. sebab mau pigi kenduri kawin back to back daripada hari Sabtu sampai hari Ahad. Jauh pulak tu, ke Kelantan dengan Bentong.

Sebenarnya, mula-mula PIL sia cakap kami bertiga anak-beranak ndak payah pigi. Iyalah… Diorang takut si Aimee penat dan rasa ndak selesa. Tapi, ndak tau kenapa, sia dengan hubby, semenjak Aimee lahir, makin rajin pulak kami ke majlis2 kawin, open houses dan apa-apa jemputan lah (mama Aimee sebenarnya ya rajin. Ayahnya? Hmmmm.. kenaklah ikut kan kalau mamanya mau pigi.. hehehhe)…..

Kami konvoi 3 kereta. Gerak lepas subuh. Siap singgah tol karak breakfast Mc D lagi… (Mc D di tol karak? Hehehhe.. Mc D drive thru dan Makan pinggir jalan jak lah… Heeeeee….)… Makan 8 jam jugak baru sampai…

Sampai Kelantan, siapkan CEO kecik dululah, sebab pagi tadi dia sendiri jak yang ndak mandi.. hehehhehe…. Lepas tu, ada yang pigi Rantau Panjang. Sia? Walaupun ndak pernah pigi dan teringin pigi, ndaklah pigi… Macam mana pulak dengan anakku si Aimee itu kan? Memanglah ramai yang sudi untuk menjaganya.. Tapi, susunya bagaimanalah pulak kan? Kesian pulak kalau dia terpaksa minum formula walhal mamanya mampu bagi susu badan kan? Telan air liur jaklah mama Aimee wei..

Malam, kami 3 beranak bersama PIL and SIL pigi rumah pengantin tengok2 persiapan.. Sibuk jugak mau ikut kan kami bertiga ni… hehehhe…. Balik, Aimee terus ngantuk.. Sedap dia tidur…

Hari Sabtu, kenduri. Lepas check out hotel, terus ke rumah pengantin. Lepak2 tunggu bergambar semua, terus gerak balik. Kami bertiga dengan PIL singgah tidur di Bentong sebab besok kawin di Bentong pulak. CEO kecik pertama kali ni tidur di Bentong. Melalak minah tu malam2 sebab siangnya dalam kereta dia asyik tidur jak. Terbangun semua penduduk Benus dek kerana lalakan minah tu. Kui kui kui…. Nasib lah… Anakku itu mau bermain….

Besoknya, kawin di Bentong. Lepas bersanding semua, kami pun gerak balik KL. Fuh! Penat wooo….. Aimee pun bukan main lena tidur…

Tidur dulu semantara tunggu mama siap

Tidur dulu semantara tunggu mama siap

Minah excited mau pigi orang kawin

Minah excited mau pigi orang kawin

Aimee cuba2 bermesra dengan auntie Jiba...

Aimee cuba2 bermesra dengan auntie Jiba...

p/s:

1. hari ini hubby pigi Kelantan lagi sebab kerja sampai hari Rabu.. Kesian hubby terpaksa lalui jalan yang sama lagi… penat 3 hari lepas pun belum habis lagi. mesti rasa macam yeaks! Sabar ayah eik! Jaga diri baik2…
2. Semua orang cakap Aimee suka pigi majlis kawin macam mamanya… ndak meragam walaupun panas terik… yang penting, perut kenyang… hehehhe…. Bagus jugak.. Boleh jadi peneman mama kalau lain kali ayah malas mau pigi majlis ya sayang!
3. Aimee sudah 2 kali jejakkan kaki ke Kelantan walhal umur belum sampai 3 bulan… Ni minah wanita UMNO ka, wanita PAS ni? Ehehhehe…. No comment!

Advertisements

Post natal depression?

Lately, I feel a bit unhappy. Feel ignorance, neglected, abandoned and helpless. I don’t like to have this feeling. Maybe, this is what people called post natal depression.

The most stressful thing that makes me so upset is when it comes to breastfeeding. From the 1st day when I found out that I was pregnant, I already set in my mind that I will fully breastfeed my baby.

I admit that 2-3 days after I delivered her, my breast haven’t produced any milk yet. I have no choice but to give her a formula. I do feel sad at that time. Only after the mak bidan came and massage me then only I have the milk to give to her. And from day to day, after suffering sore nipples (due to keep pushing my baby to suck the milk from my breast), my breast producing more and more milk which I feel enough for my baby (mom’s instinct).

Though I have to suffer from sore nipples, I keep pushing my baby to learn how to suck milk from my breast, and the balance, I will pump out and store in fridge so that she will have enough milk stock while she sleep with her grandma and grandpa at night (this also to avoid them to give her formula)

But, what makes me still upset is when this grandma and grandpa keep saying that my baby doesn’t feel satisfied when I breastfeed her directly. She only feel satisfy when she get the milk from her bottle. I feel so tense up. How my breast could produce more milk if my baby doesn’t suck it?! The breast pump is only meant for pumping extra milk that she didn’t suck, not for fully breast pumping and give the milk through bottle. Couldn’t they understand that?

I seriously feel helpless with this situation. I feel so sad and don’t know what to do to make them understand. And to not showing them my unhappy faces, I keep staying in my room and don’t feel like eating or breastfeeding my baby anymore. I seriously tense up to the max today.

Ya Allah! Please give me strength to go through this situation ya Allah! I really need your help. No one can help me except YOU, the Almighty! Please help me ya Allah! Pleaseeee….

Aimee bt Muzamil Azwal

Lama sia ndak update since last entry kan? Mungkin ramai yang sudah tahu yang sia telah selamat melahirkan seorang baby girl pada 27.07.2009 yang lalu, alhamdulillah. Mama dan ayah sabar menanti walaupun baby lewat 11 hari daripada expected due date. Baby terlalu selesa ikut mama pigi kerja mengkali (barangkali)… Hhehehhhehe…

Maknanya, hari ini genaplah usia puteri kami itu 7 hari… Baby girl yang seberat 3.54kg itu telah kami namakan Aimee bt. Muzamil Azwal, yang bermaksud keberkatan.. Mudah-mudahan hidupnya sentiasa diberkati oleh-Nya…. Aminnn…..

Alhamdulillah, baby dilahirkan secara normal walaupun mama terpaksa di ‘induce’ sebanyak 3 kali. Mama bersyukur sangat-sangat. Baby dilahirkan di Hospital Ampang selepas mama berkampung di hospital selama 3 hari. Semua orang berdebar-debar menanti bilalah hari baby mau keluar tengok dunia luar pulak….

gambar terakhir mama yang sabar menanti kelahiran baby

gambar terakhir mama yang sabar menanti kelahiran baby

Mama dengan ikhlas hatinya, memuji sikap semua staf di Hospital Ampang ni. Daripada doctor, ke nurse, ke guard, ke tukang cuci… semua baik-baik belaka. Series! Semuanya sabar melayan karenah kami ibu-ibu mengandung yang menantikan kelahiran baby masing-masing. Sentiasa memberi kerjasama pada semua bakal ibu dan ayah. Semoga Allah membalas budi baik mereka kerana bekerja dengan seikhlas hati dan sehabis baik. Semoga Allah sentiasa memberkati kehidupan mereka semua…. Aminnnn….

Ok, habis cerita pasal kelahiran. Setelah seminggu, inilah gambar-gambar terkini puteri sulung kesayangan mama, ayah, pakcik makcik, atuk nenek dan moyang-moyangnya…

Gambar sehari

Gambar sehari

Image233

Image241

Baby ndak bersalah mama!

Baby ndak bersalah mama!

Bukan main lesak kan baby Aimee ni titon

Bukan main lesak kan baby Aimee ni titon

Image247

Image252

Dan tidak dilupakan “the most precious photo” berbanding yang lain…. baby Aimee ni memang susah sikit mau senyum. Sabar ayah menunggu untuk ambil gambar ni. Akhirnya!

lily

1 hari lagiiiiii………….

Macam-macam berlaku kebelakangan ni yang membuatkan sia buat-buat sibuk meng ‘update’ blog kesayangan sia ni… Ehehehhe….

4hb Julai hari tu, sia dengan hubby ke Hospital Pantai Ampang. Ada kelas antenatal percuma daripada jam 2.00 petang-6.30 petang. Ok jugak. Dia ajar berkaitan dengan keabnormalan kelahiran bayi, fasa-fasa kelahiran, diet-diet ibu mengandung, ubat penahan sakit untuk melahirkan dan penyusuan susu ibu. Selain itu, di akhir sesi, peserta dibawa bersiar-siar melihat kemudahan bersalin di Hospital Pantai Ampang. Dan tidak dilupakan, mestilah ada promosi berkaitan pakej sekiranya ingin melahirkan di hospital diorang kan? Sesi ceramah ni ditaja oleh Wyeth Nutrition. Memang best. Siap ada heavy hi-tea yang sedap dan free goodies lagi tau! Memang recommended la untuk dihadiri oleh para bakal-bakal ibu bapa yang 1st timer macam sia dengan hubby ni. Sangat informatif!

Free goodies: Magazine, car sunscreen protector, towel, blink blink pouch bag, Lactacyd feminine hygiene & preggy T-shirt,

Free goodies: Magazine, car sunscreen protector, towel, blink blink pouch bag, Lactacyd feminine hygiene & preggy T-shirt,

5hb Julai pulak, buat kali pertamanya sepanjang sia mengandung ni, sia ajak hubby pigi melantak durian di tepi jalan. Selama ni, menahan diri sebab takut kesan kepanasan di malam hari. Takut mengganggu tidur malam yang indah itu.. Tapi, itu hari sudah tidka boleh tahan lah.. Mana-mana pigi asyik nampak durian jak.. Aish! Ndak boleh jadik ni! Port yang menjadi pilihan adalah gerai durian berdekatan Jusco Setiawangsa. Puas hati mak buyung dapat makan durian di petang hari. Lepak jam 3 petang pulak tuh! Nasib baik cuaca ala-ala mendung ndak mendung, panas ndak panas. Just nice untuk membolehkan kami melantak dengan sepuasnya.. Hehhehe….

durian itu membuatkanku lupa dunia sekejap :cool:

durian itu membuatkanku lupa dunia sekejap 😎

Pada hari yang sama jugak, sia dapat sepupu lelaki baru… Ini bermakna, anak yang sia lahirkan nanti akan mendapat pakcik yang sebaya… Hehehhe… Keluarga sia memang macam ni… Pakcik-pakcik sia pun memang sebaya-sebaya dengan sia adik-beradik jak pun. Bapak kepada sepupu sia yang baru lahir ni pun muda setahun daripada sia…. Jawabnya, keluarga kami akan berterusan lah ada pakcik makcik dan anak kemanakan (anak saudara) yang lebih kurang sebaya sampai bila-bila….

bangunlah sayang wei!

bangunlah sayang wei!

Malam hari pulak, kami ke Satay Station yang terletak di Ampang. PIL sia belanja makan satay… Memang sedap dan lain daripada satay-satay yang biasa dimakan. Tang kuah dengan satay dagingnyalah yang paling istimewa berbanding satay-satay di tempat lain. Kuah kacang sedap dan pekat. Satay daging lembut yang amat… Sedapppppp! Harus dicuba!

Mak buyung yang kekenyangan.. BRpppp! Alhamdulillah....

Mak buyung yang kekenyangan.. BRpppp! Alhamdulillah....

9hb Julai pulak, adik lelaki sia ndak balik rumah sampai lewat malam. Sia punyalah risau sebab telefon pun dia ndak angkat. Sekali tengah malam kawannya telefon bagitau dia ndak balik. Sia punya risau jangan cakaplah kan. Panas hati jugak dibuatnya. Bila sia balik petang Jumaat tu, baru sia tau rupa-rupanya dia kemalangan motor malam tu. Nasib baik ndak teruk. Kesian dia. Sedih pun ada kakaknya yang sensitif ni. Bila ditanya, dia cuma cakap ndak mau kasi tau malam tu sebab takut menyusahkan hati kakaknya yang sedang sarat mengandung ni. Memanglah sia tau adik sia ni survivor jugak orangnya. Tapi, hati kakak mana yang ndak risau lagi-lagi kalau diorang di bawah jagaan kita kan? Ndak apalah, benda sudah jadi pun… Sekurang-kurangnya lepas ni, adik sia akan beringat kan? Lelaki bah! Mestilah mau kuat! Minum ubat gamat gerenti cepat sembuh! Kan adik kan? :mrgreen:

Hari sabtu malam Ahad, parents sia dengan adik perempuan sia sampai dari Tawau. Yeeehooooo! Tengah-tengah malam tu jugak sia menjamu diri sendiri dan keluarga sia dengan kek coklat yang sia beli daripada liza. Memang sedap! Ditambah pulak dengan taburan strawberi segar di atas kek tuh. Fuh! Memang terangkat! Sampai sembelitlah mak buyung ni makan kek coklat tu… Tapi, puas hati! Sampai hari ni kesan sembelit tuh ndak hilang-hilang lagi…. Hahhahahaha… Memang padan muka mak buyung!

Memang yummy siot kek nih!

Memang yummy siot kek nih!

Oh ya! Kek ni sebenarnya sempena birthday sia pada 8hb tu.. hehehhe… Tapi, memandangkan terlupa order awal-awal, lambatlah dapatnya… Janji dapat merasa sebelum berpantang kan? Terima kasih Liza sebab berusaha jugak buatkan. Lain kali boleh cuba kek lain pulak 😉

Cakap pasal kek birthday, di pejabat sia hari tu, budak satu opis sia pun ada beli kek coklat strawberi jugak. Saja-saja beli lah. Lepas tu, memandangkan masa tu birthday sia pun hampir-hampir dekat dan takut ndak sempat celebrate sebab dekat-dekat jugak dengan due, minah ni bagilah peluang potong kek ni… Birthday in advance la konon.. Hahahhaha…. Kek ni pun sedap.. Thank you Eykin!

Happy Birthday to me! Happy Birthday to me! Happy Birthday to me! Happy Birthday to me! :cool:

Happy Birthday to me! Happy Birthday to me! Happy Birthday to me! Happy Birthday to me! 😎

Pasal pregnancy pulak, nampak ndak di column sebelah kanan blog sia ni? Patut lagi 1 hari sia due….. Huhuhuuhu… Tapi, sia dengan galaknya masih datang berkerja.. Sebab, baby kesayangan sia ni masih berbahagia mengikut mamanya berjalan-jalan dalam perut… Hehhehehe…. Ndak kisahlah, sia akan berjuang sehingga ke akhirnya… Ecececcecece…. Hubby asyik cakap mungkin baby mau keluar 16hb (sama dengan tarikh lahir ayahlah konon), bulan Julai, sama dengan bulan kelahiran mamanya.. Kita tunggu dan lihat jaklah ya…. Chaiyok mama and baby!

Pregnancy photos – updated till 8 months

Since I don’t have ample time to blog about what’s happening lately in my daily life, I better post this another special entry. This time, I dedicated the entry to Jacq who I know missed me a lot there in far far away 😎 I love you too Jacq!

I only got the chance to snap my pregnancy photo starts from my second month’s pregnancy. So, you evaluate yourself the transformation (I know I look cuter and cuter! 😆 )

I'm stil slim kan? I knowwww.....

2nd month: I'm still slim kan? I knowwww.....

Hmmmm... still slimmmm... though a bit buncit.....

3rd month: Hmmmm... still slimmmm... though a bit buncit.....

4th months: Looks a bit more buncit than last month

4th month: Looks a bit more buncit than last month

Wow! I'm starts gaining weight!

5th month: Wow! I'm starts gaining weight!

I couldn't hide my pregnancy anymore...

6th month: I couldn't hide my pregnancy anymore...

7th months: I'm now looks like those normal preggy woman already....

7th months: I'm now looks like those normal preggy woman already....

8 months: Big differences right?

8th months: Big differences right?

That’s all for the photos until my 8th month’s pregnancy. I will update more recent photos later k dear so that you don’t miss me that much! 😆

Cloth Diaper?

Alhamdulillah… I had finished all the preparation for our future baby….

But, this one thing has bugs my mind for quite a while.. I think, for about 3 months? Hmmmm… To go for cloth diapering (CD) or to not to?

Disposable diaper

Disposable diaper

Cloth diaper (cute huh?)

Cloth diaper (cute huh?)

I understood that whatever decision that I made later on will have the pros and cons that I have to be responsible with it. Extra cost, extra water and electricity bills, extra laundry works, extra energy… and lots of extras that needed to be attend to. Hubby has totally leaved everything to me to decide which one to choose. Arggghhhhh! I am so confused!

Actually, I had did some research on this thing few months back (until to date to be exact). I read few websites about this CD such as mia Bambina, Baby Sasha N Mom, eZ Motherhood, lunatots and some other websites not to be mentioned. And the conclusions about CD from the research that I made are:

Pros.

1. Could be adorable because it comes with various colors, design, textures and fabric. Simple word, it’s cute if we compared it with the disposable!
2. Convenient (I’m not sure about this because I haven’t experience in handling with it yet).
3. Cost effective (in a long run yes! Especially, if I planned to have many many kids in future 😆 ).
4. Healthier for children (I suppose this one was correct through readings that I made from those websites).
5. Better for environment (100% correcto).
6. Early potty train for the baby (I also not so sure about this one. Might be right or wrong).

Cons.

1. Extra electricity and water bills, extra detergent and extra energy for hubby since he will need to do extra loads of laundry every week (actually hubby has gave me a green light on this one. Don’t know whether he really willing to or actually have to, just to please his wife. Anyway, I do feel pity to let hubby get an extra chores to do).
2. Most baby care centre might not want to accept baby using CD (I’m seriously worried about this, because for sure after “berpantang”, I have to send my baby to baby centre kan?)
3. Have to invest lots amount of money now to get started with enough nos of CD for my 1st baby (Of course this one was like a burden for a first timer like us. But, to be frank, I and hubby don’t really mind about this if the money that we have to spend later worth with the cons that we have to face later on).
4. Could last for 3 years only (I don’t remember which website stated this fact).

So, after getting 6 pros vs 4 cons, I still don’t have any idea which one to choose. Some of you maybe could see the solution by now. Me? I still confused ok!

I admit, I may sounds so greedy and stingy or too calculative in considering whether to go for CD or not. Yes I am! I admit guys! I want the best for my future baby and of course for my money that I’ve to earn and save hardly every month.

Those who really close to me maybe notice I wasn’t that “taking risk” type of people. I always ask around before deciding to buy anything. I think maybe because I’m not a window shopping type of person. Usually, I and hubby won’t go to shopping mall unless we have something to buy or hunt. Other than that, we mostly spend our time leisure around with our family members, be it my husband’s side or my family side. So, I seriously not that up to date when talking about anything that you might found is common. So, that’s why I don’t like to take a risk to try that or this thing and later on regret and feel so pity at myself/hubby for spending our money for something that not worth it for our money.

Is that wrong guys? Being an ordinary earner, I think, this is the best way of making sure that I spend the best for every cent that I earn every month. Of course sometimes I do make mistakes though I had asked around. But, at least not as much as if I were to decide myself rite?

So, people, opinion pleaseeeee? I now feel like head banging already…. Helpppppp!!!!!! Helpppppppp!!!!!!!

Ketagihan Pizza Hut

Aktiviti hujung minggu? Ndak banyak pun selain shopping barang baby sikit dan shopping air MILO kotak mama baby… ehehhehe… Seriius wei! Sia kebelakangan ni memang ndak ada selera mau makan nasi. Mungkin sebab sia ndak boleh tahan bau lauk-pauk yang berminyak tu… Lama betul rasanya ndak menjamah nasi. Nasib baik ada air MILO… Jadinya, bolehlah kamu orang bayangkan berapa banyak air MILO yang sia minum dalam sehari kan? Tambah energy sebab ndak makan nasik lah… Ditambah pulak, sia langsung ndak lalu jugak minum air kosong, kecuali masa makan ubat-ubatan mengandung tuh. Tuh pun, dalam setengah gelas jaklah paling lebih pun dalam sehari.

Untuk tengahari dan malam, sia hanya terbayang-bayang European Sensation menu di Pizza Hut tuh jak. Samada French Creamy Chicken Spaghetti atau Cheezy Lava Stuff Crust Pizza. Aduyai! Yummy yang amat! Orang sekeliling yang tengok sia asyik makan menu ni pun sudah naik muak menengok mungkin. Macam ndak percaya pun ada tengok sia belum pandai-pandai bosan dengan menu-menu ni. Percayalah! Sedapppp!!! Hubby sia? Layankan jaklah daripada dia pulakk kena fikir mau kasi bininya ni makan apa kan?

Hmmm… Bapak mertua sia baru dapat khidmat cemerlang ni… Menunggu jak masa mau belanja anak-anaknya makan ni… Patutkah sia cadangkan ke Pizza Hut? 😆

Cakap pasal makan-makan ni, teringat pulak hari Sabtu hari tu sia temankan hubby pigi makan di Nasi Lemak Antarabangsa cawangan baru di Jusco Setiawangsa. Uish! Mahal mau mampus! Nasi lemak kosong jak, RM2.95. Ayam goreng seketul, RM4.95. Milo Ais, RM3.55 (sudahlah cair gilak!). Sia pulak, mencubalah Choc Cake with Ice cream, RM… Memanglah ndak berbaloi dengan rasanya yang ndak seberapa tuh. Berapa bungkus nasi lemak ayam + paru + serunding daging Makcik Temah boleh dapat tuh! (nota: nasi lemak kegemaran keluarga sebelah mertua sia. Memang sedap dan murah!) Sorry lah kepada peminat-peminat restoran ni. Sia memang ndak puas hatilah dengan harga makanan dan kualiti makanan di restoran ni! Macam ndak ada harapan jak kami akan berkunjung lagi ke restoran ni.

Nasi lemak

Nasi lemak

Milo Ais tercair yang pernah sia minum!

Milo Ais tercair yang pernah sia minum!

Choc cake paling ndak berkualiti pernah sia makan!

Choc cake paling ndak berkualiti pernah sia makan!

Ah! cukup-cukuplah cerita pasal ke “ndakbest” an Nasi Lemak Antarabangsa ni. cerita pasal termos pulak. ngeeee….

Ingat ndak hari tuh sia ada cakap dalam entry yang lepas termos yang baru kami beli sudah meletup? Hah! Malam tadi kami beli yang baru punya.. Siap beli 2 lagi.. Satu untuk baby, satu untuk mama baby.. Beli yang stainless steel vacuum flask. Jerak (serik) beli yang conventional type. Takut meletup lagi sekali. Puas hati! Cantik pun cantik, sleek pun sleek!

Merah untuk mama baby, dark blue untuk baby. Ayah baby? Share dengan mama jaklah ya Ayah! :mrgreen:

Merah untuk mama baby, dark blue untuk baby. Ayah baby? Share dengan mama jaklah ya Ayah! :mrgreen:

p/s (utk Puan Nozie): Alhamdulillah akak dah khatam beli barang2 baby. Nanti ada masa akak buat satu entry khas untuk tatapan Nozie k!