Post natal depression?

Lately, I feel a bit unhappy. Feel ignorance, neglected, abandoned and helpless. I don’t like to have this feeling. Maybe, this is what people called post natal depression.

The most stressful thing that makes me so upset is when it comes to breastfeeding. From the 1st day when I found out that I was pregnant, I already set in my mind that I will fully breastfeed my baby.

I admit that 2-3 days after I delivered her, my breast haven’t produced any milk yet. I have no choice but to give her a formula. I do feel sad at that time. Only after the mak bidan came and massage me then only I have the milk to give to her. And from day to day, after suffering sore nipples (due to keep pushing my baby to suck the milk from my breast), my breast producing more and more milk which I feel enough for my baby (mom’s instinct).

Though I have to suffer from sore nipples, I keep pushing my baby to learn how to suck milk from my breast, and the balance, I will pump out and store in fridge so that she will have enough milk stock while she sleep with her grandma and grandpa at night (this also to avoid them to give her formula)

But, what makes me still upset is when this grandma and grandpa keep saying that my baby doesn’t feel satisfied when I breastfeed her directly. She only feel satisfy when she get the milk from her bottle. I feel so tense up. How my breast could produce more milk if my baby doesn’t suck it?! The breast pump is only meant for pumping extra milk that she didn’t suck, not for fully breast pumping and give the milk through bottle. Couldn’t they understand that?

I seriously feel helpless with this situation. I feel so sad and don’t know what to do to make them understand. And to not showing them my unhappy faces, I keep staying in my room and don’t feel like eating or breastfeeding my baby anymore. I seriously tense up to the max today.

Ya Allah! Please give me strength to go through this situation ya Allah! I really need your help. No one can help me except YOU, the Almighty! Please help me ya Allah! Pleaseeee….

12 Responses

  1. congratulations..hopefully..not too late to congratulate you…

    cool weng.. try to eat bubur kacang hijau or something related dgn kacang hijau… petua mak aku..
    tp aku tak tau la org bersalin leh makan ke idak benda2 gitu…ahaks

  2. tahniah kak..
    sekadar pendapat..
    sore nipple tu sebab position baby mase latching tu maybe tak betul.. kalau baby just suck kat nipple memang akan sore plus tak dapat banyak susu..
    mase pantang ni nak banyakkan susu kene banyakkan feed & pump.. boleh try makan kurma, lobak putih, sawi, halba untuk banyakkan susu.. yang penting feed & pump.. boleh dapatkan bantuan lactation councelor dari tempat akak bersalin untuk latching position yang betul.. good luck.. jangan stress sangat k.. pendapat yg kata baby tak puas mase direct feed dgn mommy tu kurang tepat.. kalau baby ok je after feeding, tak meragam ape ke means die kenyang lah tu.. don’t worry k.. =D

  3. weng.. dlm condition ko skrg mmg sgt mudah tense. try to cool down, byk istighfar..bg kite yg xbyk susu mmg agak bsr dugaan.
    aku xtau cane ko bg susu formula thru botol/puting ke?klu dh start bg puting mmg die aka keliru puting, n flow kan lebih laju,so die akan malas nk suck ur nipple plak,kira hardwork nk kuarkn susu..blh gitu..
    cara biasa suap guna sudu/syringe. tp tertanya2 plak i.. nape mlm tdo ngan grandparents. hehe.. letih yer..
    biasa mlm laa senang nk bf, ko baring je ngiring, letak baby kt sebelah.biar je die suck for 3-4hours.
    aku pn xde kesempatan nk bf.. sbb klu xbg enough formula anak2 aku kena jaundis.. kesian baby hari2 ulang spital check darah.. so terpaksalaa sacrifice asalkn baby sihat..

  4. fanor: thanks fanor.. petua mak ko sama dgn petua mak aku.. tiap2 hari dia masakkan aku bayam rebus dgn kcg hijau… sib baik aku da biase mkn sayur tuh dari kecik.. so, xdeklah bosan lagi setakat ni…

    liza: thanks liza utk nasihat dan pendapat… pasal nk jumpa lactation kt spital tuh, boleh g jumpa masa pantang ker? lagi 1, klinik ibu & anak dkt umah akak yg akak slalu g chck monthly dulu pun ada lactation jugak… ok ker klu akak jumpa yg kt klinik jek? sbb isnin ni akak nk bawak baby g chck bulan pertama..

    ayu
    : thanks ayu… alhamdulillah.. keadaan dah bertambah baik.. nenek atuk dua2 belah dah cuba faham… neway, aku bg susu badan guna botol, means puting la… mungkin salah aku jugak dah mulakan camtuh… aku x teringat nk guna syringe, sebab hari tuh nk guna sudu, anak aku ni jenis x berapa nk sabar klu nk nyusu… kepala dia geleng2 bapak kuat carik puting tuhan jek tahu… sian/lawak pun ada aku nengok… pasal tido dgn nenek/atuk dia, memula memang sebab mama dia letih yg amat.. x larat nk pusing badan kiri knn nk bf dia mlm2 (nota: aku x reti nk bagi dia dua2 belah pada sisi yg sama, lagipun, belakang aku mcm x lrt asik ngiring 1 belah jek. sakit.. n memang x lena tido… ada petua?)… skang ni pulak, saje kasi chance kat diorang merasa tido dgn cucu bergilir2 ant 1 sama lain (atuk nenek sblh aku/sblh mel) sblm mama dia sihat sepenuhnya.. masa tuh, mungkin susah lah dah diorang dapat peluang sekali seumur hidup ni.. ehehehe… sian anak ko kena jaundis eik… tuhlah.. x kisah la ayu… lain org lain nasib dia kan.. asalkan baby ok, kita buat jek apa terbaik utk diorang…

    • lactation counselor mane2 pun ok jugak.. boleh je jumpe LC kat klinik ibu & anak tu.. boleh mintak diorang tengokkan betul tak cara baby melekap..

  5. aweng..sabar byk2 ye. baru2 ni kawan aku pun ada mengadu dia frust/hopeless mcm2 la terutama bila anak dia tanak menyusu. tp now dah ok. sebenarnya benda tu biasa. sbb ni kan first time experience kita.

    pendapat aku (mama aku pun sama), baby kita sbnrnya kita kena paksa juga dia menyusu.sbb kalo kita ikut dia mmg dia akan pilih cara mudah. mmg dia nampak mcm tak sabar2 nak minum/kita nampak mcm tak puas, tp sbnrnya kalo kita paksa dia breastfeed lama2 dia akan biasa. adam pun sama. 1st-2nd day dia mmg tak pandai tp mama aku insist gak suruh try breastfeed. mula2 rasa tensen gak last2 dia dah pandai menyedut sendiri.

    aku setuju pendapat ayu baby byk menyusu malam. aku pun mula tak pandai bfeed mengiring waktu malam. bila dia nak menyusu aku akan duduk bersila dan bagi. ko bayangkanlah tiap2 malam kena bgn camtu kekadang every 1 hr. dah dkt 4 bulan baru aku pandai mengiring.

    kawan aku tu lama gak dlm bbrp mggu baru baby dia pandai breastfeed betul2. so aku harap ko bersabar & try harder ok. kalo tak syg nanti baby stop breastfeed awal. aku pun bfeed adam 6 bln je. rasa menyesal sgt sbb tak sungguh2..

    so, good luck & take care weng!

  6. thanks nisa.. aku tengah mencuba lagi ni.. nasib baiklah ada kawan2 macam korang ni bagi semangat kat aku… kalau idak… ntah2 mau aku jadik putus asa kot..

  7. mama! though i don’t have experience in breast feeding.. ni comment from jacko wacko la.
    kalau suruh your husband picit skit then breast feed your baby. Macam tu baby dapat minum susu and you pun tak stress lagi. =P

  8. Thanks jacq for your advice. I pun dah x stress lagi😀

  9. aww. dnt stress-every mother with old fashioned inlaws/parents say do the same thing. my mother in laws has said samed thing for 3 months-on and on. you need to be strong because you are the mother and you know how much milk your baby needs.

  10. tq Sara… Now at least they are trying to understand me.. Alhamdulillah…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: