Resepi Tat Nenas

Mula-mula ingat mau bagi resepi lepas tat siap. Tapi, memandangkan ramai yang excited mau resepi, di sini sia bagi dulu demi kawan-kawan yang disayangi :-)

Bahan-bahan doh:
1 biji butter (250gm)
4 cawan tepung super fine (goreng dahulu)
3 s/b minyak sapi QBB

Bahan-bahan Jem nenas:
2 biji nenas sederhana besar.
1 cawan gula

cara buat jem nenas
Kupas nenas dan buang mata. Blend (campur air sikit, cukup-cukup supaya blender bole pusing jak). Masakkan nenas yang telah di blend dalam periuk sampai kering (sebaik-baiknya gunakan periuk non-stick supaya ndak payah selalu kenak tunggu depan dapur, dan gunakan api kecil). Kacau sekali-sekala supaya ndak hangus. Bila paste sudah kering, masukkan gula dan kacau sampai kering lagi. Sejukkan.

Cara membuat tat:
ramaskan butter dan tepung hingga sebati. Masukkan minyak sapi dan ramas sebati lagi. Lepas tu, bentukkanlah ikut idea masing-masing. Bakar hingga masak.

Selalunya, untuk resepi ni, baik bentukkan tat tradisional (bentuk nenas) atau tat yang menggunakan jem tart presser sebab doh tersangatlah lembut.

Cara bentukkan Tart tradisional:
bulat-bulatkan jem sebesar duit 5 sen. Doh pun sama. Bungkuskan jem dengan doh yang telah dibulat-bulatkan. lepas tu, gentel bentuk lonjong sikit, letak dalam paper cup, gunting bahagian atas tat sikit (ala-ala kulit nenas la konon). Sapu dengan kuning telur. Bakar

Selamat mencuba!

p/s: credited to kak Azyantie (my ex-colleague) for her recipes.

About these ads

11 Responses

  1. akak boley jd bOOster sy la bab-bab buat kueh ry nieh..

    sy cube recipe akak, kite tgk hasilnye yea

    =)

  2. wokey bebeh!
    pastuh, kita buat makan2 kat bilik nozie.. cun tak? :-D

  3. yeah!!!!!!!!!!!! dapat sudah resepi. tQ aweng!
    hugs. :D

    nanti kalu sudah siap,aku kctau!

  4. jangan lupa upload photos… wei! rajin2lah bah update blog mu tuh… mau jugak tau cerita orang KK bah.. bf baru kah, bertunangan kah.. ehehhehe…
    ihik ihik ihik

  5. hmm sedapnya, saya copy resipi ni masuk blog saya…. terima kasih byk2

  6. ok… sama-sama…

  7. Berapa lama jem dpt tahan

  8. buleh guna lagi ke minyak ni

  9. minyak sapi 2 kan haram…status halal nya dh ditarik blik!!

  10. memang sedap …terasa nak buat ni….

  11. Salam tuan blog,
    Singgah nak promote Alat Buang Duri Nenas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: